Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?

Cukr nemusí být jen bílý, mléko nemusí být jen kravské

Sladit si kávu kostkovým nebo mletým bílým cukrem je klasika, ale lepší a zdravější volbou může být hnědý třtinový cukr, který už je dnes v kavárnách celkem běžnou záležitostí. Podobně je to i u mléka – na mnoha místech si můžete vybrat nejen mezi nízkotučným, polotučným a plnotučným, ale velmi časté je i sójové mléko nebo mléko bez laktózy.

Nejen na vídeňskou kávu se hodí dobrá šlehačka

Když se řekne káva se šlehačkou, určitě si každý vybaví především pravou vídeňskou kávu. Šlehačka se ale dává i na jiné kávové nápoje – je např. neodmyslitelnou součástí frappuccina, které patří k nejoblíbenějším nápojům v kavárnách Starbucks, je ale také součástí kávy espresso con panna – tedy espressa se šlehačkou. To se od vídeňské kávy liší v tom, že skutečná vídeňská káva se dělá z filtrované kávy, nikdy ne z espressa.

Skvělým doplňkem jsou různé ochucené sirupy a polevy

Milovníci sladkých chutí určitě ocení různé sirupy, které chuťový zážitek z kávy posunou na jiný level – oblíbené jsou např. karamelové, oříškové, čokoládové, vanilkové a další. Třeba takové karamelové frappuccino s pořádnou porcí šlehačky, s karamelovou polevou a extra porcí karamelového sirupu je mimořádným chuťovým zážitkem, který za svou cenu rozhodně stojí.

Káva a alkohol

Dobrá káva se také dobře snoubí s některými druhy alkoholu – asi nejznámější jsou alžírská káva, do níž se přidává vaječný likér (a šlehačka), nebo irská káva, která obsahuje pravou irskou whisky (+ cukr a šlehačku). Kombinace s jinými druhy alkoholu (např. rumem nebo vodkou) už u nás moc obvyklé nejsou, ale i s nimi se občas můžete setkat.

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ameri…

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…

Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?…

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.