Zajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku.

Jaké kávě dávají přednost Češi?

Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat přednost kvalitě a čím dál více preferují výběrovou kávu, což se projevuje nejen v různých kavárnách, ale i při nákupech kávy do domácnosti. Podle posledních statistik se u nás nejvíce kupuje mletá káva (s téměř 50 % podílu na trhu), následuje káva instantní (necelých 25 %), dále pak speciální kávové nápoje (např. 2 v 1 nebo 3 v 1 – s 10 %) a hned za nimi je zrnková káva. Ta má aktuálně 9 % podíl na trhu, nicméně byl u ní zaznamenaný nejvyšší meziroční nárůst. Na posledním místě jsou pak kávové kapsle, jejichž podíl na trhu činí 3 %.

Které řetězce kaváren jsou v Česku nejrozšířenější?

Už 51 poboček už u nás otevřela britská síť Costa Coffee, postupně roste i počet kaváren německého řetězce Tchibo, který už jich má kolem 40. Rozšiřuje se také americký Starbucks, který se po Praze začal prosazovat i v menších městech a aktuálně má 40 poboček. K silným hráčům ale patří také tuzemské Cross Café, jež má 26 poboček a plánuje další rozšíření. Oproti tomu rakouská společnost Coffeeshop Company už v Praze žádnou pobočku nemá a v současné době je pouze v menších městech.

Světové statistiky o kávě

Každý den se ve světě vypijí až dvě miliardy šálků kávy – roční obrat kávy na trhu dosahuje až 12 miliard eur. Káva je jednou z nejprodávanějších komodit na světě – ročně se jí prodá cca 9 milionů tun, což je více než dvojnásobek oproti prodejům čaje (4 miliony tun).

Obsah kofeinu v kávě

Množství kofeinu v šálku kávy závisí hned na několika faktorech – jednak na druhu kávy, dále pak na konkrétní odrůdě a v neposlední řadě i na způsobu přípravy. Proto možná někoho překvapí, že např. tzv. turecká káva (ne ta pravá, ale ta se sedlinou na dně) má až 4x více kofeinu než espresso. Stejně tak ristretto, jež má velmi výraznou chuť, má mnohem méně kofeinu než káva připravená metodou french press – důvodem je doba přípravy, která je u french pressu mnohem delší.

Fenomén kočičích kavárenFenomén kočičích kaváren

Na našem webu se zabýváme různými novými trendy v oblasti přípravy kávy, ale věnujeme se i různým druhům kaváren. V posledních letech se u nás začaly rozšiřovat kočičí kavárny, které jsou zajímavou alternativou vůči běžným podnikům a jsou ideálním…

Cibetková káva patří k těm nejluxusnějšímCibetková káva patří k těm nejluxusnějším

Na světě existuje velké množství různých druhů kávy, málokterá je ale tak drahá a výjimečná jako cibetková káva neboli kopi luwak. V čem spočívá jedinečnost této kávy, proč stojí tolik peněz a kde je u nás možné si ji koupit? Z čeho se vyrábí ci…

Jak se má káva správně skladovat?Jak se má káva správně skladovat?

Nejste si jistí, jak doma správně skladovat kávu, aby neztratila svoje aroma a zachovala si svoji skvělou chuť? Vybrali jsme několik základních rad, kterými je dobré se při skladování kávy řídit. 1) Nedávejte kávu do ledničky ani mrazničky Mlet…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.