Stručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie?

První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století

První zmínky o kávě se v historických pramenech datují do šestého století, kdy podle legendy došlo k objevu kávovníku v Etiopii. Tehdejší obyvatelé prý kávová zrna původně žvýkali, po zjištění krásného aroma kávy ji pak začali pražit. Ještě koncem 6.století se kávovníky začaly pěstovat v Jemenu, okolo roku 1000 pak začaly vznikat první kávové plantáže v Arábii.

V 15.století došlo ke vzniku první kavárny

Do Turecka se káva dostala v polovině 15.století a v roce 1475 zde byla otevřena první kavárna ve městě Istanbul. Začátkem šestnáctého století byla situace pro kávu spíše nepříznivá (někteří panovníci ji tehdy považovali za škodlivou), to ale naštěstí nezabránilo jejímu dalšímu rozmachu a káva se postupně začala podávat i v dalších městech.

Do Evropy se káva dostala v 17.století

Na starý kontinent dorazila káva až začátkem 17.století, kdy jim sem dovezli benátští kupci. Historicky první evropská kavárna pak byla otevřena roku 1645 v Benátkách, o pět let později pak i v britském Oxfordu, roku 1679 v německém Hamburgu a v roce 1686 se svojí první kavárny dočkali i ve Vídni. K velkému rozšíření kávy pak došlo zejména v 18. a 19. století, kdy se stala káva významnou obchodní komoditou a kávovník se začal pěstovat na čím dál větším počtu míst.

Začátkem 20.století se objevilo první espresso

Když se řekne káva, tak skoro každého napadne její zpracování v podobě silného espressa. To první ale vzniklo až roku 1901 v Itálii, kde továrník Luigi Bezzera přišel na to, že k přípravě dobré kávy je třeba mít správný tlak i teplotu a vynalezl tak první kávovar na espresso. Dnes už je káva běžně dostupná po celém světě a v posledních letech roste poptávka po různých speciálních metodách přípravy kávy, čím dál více lidí také začíná požadovat skutečnou kvalitu.

Tipy na nejlepší kavárny v PrazeTipy na nejlepší kavárny v Praze

Praha je skvělým místem i pro milovníky kvalitní gastronomie a na své si v ní přijdou i ti, jenž si oblíbili prvotřídní výběrovou kávu. Říct, která z obrovského množství pražských kaváren je nejlepší, se dá těžko, vybrali jsme tak alespoň několik t…

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.