Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá?

Sběr fazolí

Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole nejprve vysušit. Následně káva prochází buď mokrým nebo suchým procesem. V mokrém procesu, jak už název vypovídá, se používá hodně vody, díky čemuž se odstraní sliz na fazolích a oddělí se dobré fazole od špatných. A následně se pak musí vysušit buď na slunci nebo v pračkách.

Pokud se zvolí suchý proces, tak se kávová zrna suší na slunci na velkých cementových deskách. Je však důležité dát pozor na to, aby se zrna nezkazila, a tak jsou celý den otáčena a případně se v noci přikrývají, aby nezmokla. Tento proces může trvat několik týdnů, dokud vlhkost neklesne na 11 %.

Pražení kávy

Následně jsou roztříděné fazole dle barvy a velikosti rozemlety. Poté dochází k pražení, kde právě vzniká lahodná chuť kávy. Jakmile jsou kávová zrna upražena, přechází se k balení a následnému prodeji.

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…

Tipy na nejlepší kavárny v Hradci KrálovéTipy na nejlepší kavárny v Hradci Králové

Město na soutoku Labe a Orlice patří k nejkrásnějším městům v ČR a je to bezpochyby jedno z měst s nejvyšší kvalitou života. V Hradci Králové je sice oproti jiným velkým městům poměrně málo nákupních center a obchodů, milovníci kávy si ale nemohou…

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…

Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?

Zatímco největšími producenty kávy jsou mimoevropské země, jako je především Brazílie, Vietnam, Kolumbie nebo Indonésie, možná vás překvapí, že v konzumaci kávy je žebříček úplně jiný – státy, odkud se káva dováží, mají spotřebu relativně nízkou. V…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.