Charakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby kávy. Jejím vynálezcem byl německý kávový obchodník Ludwig Roselius, jenž si její výrobu nechal roku 1905 patentovat.

Výroba kávy bez kofeinu

Rozlišujeme dvě základní metody, jak se bezkofeinová káva vyrábí. Jednou z možností je tzv. švýcarský vodní proces, při němž se káva vylouhuje v horké vodě a páře a výluh je následně filtrován uhlíkovým filtrem. Nevýhodou tohoto postupu je ale slabší a méně aromatická chuť kávy.

Častěji se proto používá evropská metoda, jež se provádí namáčením nepražené kávy ve vodě a následném promývání v methylenchloridu, který do sebe kofein vstřebá. Káva se pak znovu promyje a vysuší a i přes mírnou chemickou dochuť si zachová svoje aroma a většinu původní chuti.

Ani v jednom z obou postupů se ale neodstraní kofein na 100 %, malé množství kofeinu v ní vždy zůstane. Povolené množství se v různých zemích liší, např. v USA smí mít bezkofeinová káva max. 3% kofeinu, u nás pouze 0,3 %.

Největší výhody kávy bez kofeinu

Bezkofeinovou kávu preferují zejména lidé s onemocněním srdce nebo s vysokým tlakem, pro které je tento typ kávy často vhodnější než ta klasická. I ostatní lidé, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pít nápoje s kofeinem, si tak mohou vychutnat chuť lahodné kávy.

Negativa bezkofeinové kávy

Hlavní nevýhodou kávy bez kofeinu je především horší chuť – po odstranění kofeinu dojde ke zhoršení původní chuti a často i aroma. K mínusům této kávy patří i různé umělé látky a chemické příměsi, jež se do ní během procesu odstranění kofeinu dostanou. Kvůli absenci kofeinu pak káva navíc ztrácí povzbuzující účinek.

Základní informace o kávovníkuZákladní informace o kávovníku

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a většina lidí už si bez ní ani nedovede představit život – ať už díky její lahodné chuti nebo díky jejím povzbuzujícím účinkům. V tomto článku si řekneme něco o rostlině, z jejíchž plodů se káva připr…

Jaká káva je oblíbená v Česku?Jaká káva je oblíbená v Česku?

Kterou kávu Češi kupují v obchodech a jaké druhy kávy si nejčastěji dávají v kavárnách? Podívali jsme se na to, jak se změnily chutě českých milovníků kávy v posledních letech. Nákup kávy hodně závisí na příjmech Podle průzkumu hrají v tom, jak…

Filmy, kde hrála káva významnou roliFilmy, kde hrála káva významnou roli

Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě a tak není divu, že na její téma bylo natočeno i mnoho filmů a dokumentů. Vybrali jsme pro vás několik tipů na zahraniční i české filmy, v nichž hrála právě káva důležitou roli. A Film About Cof…

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ameri…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Kde se vzalo slovo Kde se vzalo slovo "capuccino"?

Mnoho výrazů pro kávové nápoje pochází z italštiny. Oblíbené espresso pochází z italského slova, které znamená „vylisované“, machiato znamená doslova „káva se skvrnou mléka“ a odkud je slovo capuccino? Tento výraz nemá spojitost přímo s kávou, ale s …
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.