Může pití kávy uškodit, když se snažíte zhubnout?

Nadváha nebo dokonce obezita jsou problémy, které trápí spoustu lidí a kromě správně sestaveného jídelníčku a dostatku pohybu hraje velkou roli také vhodný pitný režim. I když se člověk stravuje zdravě, nepřejídá se a vynechává tučná jídla, je také důležité, aby si dietu zbytečně nekazil nápoji s velmi vysokým počtem kalorií. Jak je na tom káva a jak se její pití slučuje s hubnutím?

Káva jako taková moc kalorií nemá

Samotná čistá káva, jako je např. klasické espresso, nemá téměř žádné kalorie a je tak velmi vhodná i při hubnutí. To ale platí pouze pro takovou kávu, do níž si nepřidáte žádné další přísady, jako je cukr, mléko, smetana, různé ochucené sirupy, polevy nebo šlehačka. Hodně kalorií má ale i oblíbené Eiskaffee, které se prodává v supermarketech v krabičkách.

Problém při dietě je zejména cukr, mléko a další přísady

Samotné pití espressa je u diety ok a můžete jej klidně vypít i několik šálků. Pokud si ale do hrnku s kávou dáte několik kostek cukru a několik porcí smetánky, rázem se z nízkokalorického nápoje stane pravý opak. Pokud se tedy snažíte hubnout, myslete na to, že káva se spoustou cukru a mléka vám může snahu o úbytek kilogramů dost zkomplikovat – podobně jako slazené limonády a jiné vysokokalorické nápoje.

Největší kalorické bomby jsou nápoje typu frappuccino apod.

Asi nejhorší variantou při hubnutí jsou nápoje se šlehačkou, různými polevami, sirupy apod., kde je velké množství cukru. Například takové karamelové frappuccino ze Starbucksu sice chutná fantasticky, ale pokud si ho dáte ještě ve velké velikosti, zkonzumujete možná víc kalorií než u pořádného obědu. Pokud vám ale chutná káva pouze s mlékem, doporučujeme při hubnutí používat spíše to odstředěné, které má mnohem méně kalorií. Platí ale, že nejdietnější je obyčejné espresso, případně (dnes už nepříliš populární) tzv. turek.

Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?

Nemusíte být žádnými velkými kávovými znalci, ale pokud si alespoň občas rádi vychutnáte dobrou kávu, určitě se vám vyplatí pořídit si domů kvalitní kávovar. Jak postupovat při jeho výběru a na co se zaměřit? Na to se vám pokusíme odpovědět v našem…

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.