Charakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby kávy. Jejím vynálezcem byl německý kávový obchodník Ludwig Roselius, jenž si její výrobu nechal roku 1905 patentovat.

Výroba kávy bez kofeinu

Rozlišujeme dvě základní metody, jak se bezkofeinová káva vyrábí. Jednou z možností je tzv. švýcarský vodní proces, při němž se káva vylouhuje v horké vodě a páře a výluh je následně filtrován uhlíkovým filtrem. Nevýhodou tohoto postupu je ale slabší a méně aromatická chuť kávy.

Častěji se proto používá evropská metoda, jež se provádí namáčením nepražené kávy ve vodě a následném promývání v methylenchloridu, který do sebe kofein vstřebá. Káva se pak znovu promyje a vysuší a i přes mírnou chemickou dochuť si zachová svoje aroma a většinu původní chuti.

Ani v jednom z obou postupů se ale neodstraní kofein na 100 %, malé množství kofeinu v ní vždy zůstane. Povolené množství se v různých zemích liší, např. v USA smí mít bezkofeinová káva max. 3% kofeinu, u nás pouze 0,3 %.

Největší výhody kávy bez kofeinu

Bezkofeinovou kávu preferují zejména lidé s onemocněním srdce nebo s vysokým tlakem, pro které je tento typ kávy často vhodnější než ta klasická. I ostatní lidé, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pít nápoje s kofeinem, si tak mohou vychutnat chuť lahodné kávy.

Negativa bezkofeinové kávy

Hlavní nevýhodou kávy bez kofeinu je především horší chuť – po odstranění kofeinu dojde ke zhoršení původní chuti a často i aroma. K mínusům této kávy patří i různé umělé látky a chemické příměsi, jež se do ní během procesu odstranění kofeinu dostanou. Kvůli absenci kofeinu pak káva navíc ztrácí povzbuzující účinek.

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…

Stručná historie kávyStručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie? První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století První zmín…

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.